I 1814 var dessert noe helt nytt og kun forbundet med velstand og luksus og ryktene sier at Eidsvollsmennene fikk servert denne desserterten hver dag i de 6 ukene forhandlingene varte. Lenge var dette en populær søndagsdessert, men etter hvert ble den mer brukt til hverdags. Ettersom årene gikk ble den servert med rød saus eller vaniljesaus ved siden av. Skulle det være ekstra fint, serverte man pisket kremfløte til – med eller uten konjakk.
4 porsjoner
100 g lyse rosiner
½ dl rom evt. romessens utblandet med vann
250 g daggammel loff
125 g sukker
100 g smør
6 egg
5 dl helmelk eller lettmelk
1 ts vaniljesukker
2 ts sitronsaft
1 ts malt kanel
1 eple
½ dl rom evt. romessens utblandet med vann
250 g daggammel loff
125 g sukker
100 g smør
6 egg
5 dl helmelk eller lettmelk
1 ts vaniljesukker
2 ts sitronsaft
1 ts malt kanel
1 eple
Rødsaus:
4 dl rød saft, gjerne solbær
3 dl vann
1 ss potetmel
1 ts sukker
Tilbehør:
200 g jordbær
200 g bringebær
100 g rips
litt sukker
4 dl rød saft, gjerne solbær
3 dl vann
1 ss potetmel
1 ts sukker
Tilbehør:
200 g jordbær
200 g bringebær
100 g rips
litt sukker
La rosinene trekke i rom (event romessens blandet med vann) i noen timer eller over natten.
Skjær loffskivene i terninger og fordel dem på en stekeplate. Rist dem i stekeovnen ved 225º i ca. 5 min til de er tørre.
Pisk sammen sukker, smør, egg, melk, vaniljesukker, sitronsaft og kanel i en stor bolle. Skrell eplet og skjær det i små terninger.
Ha dem i bollen sammen med brødterninger og rosiner. La væsken trekke inn i brødet. Fyll blandingen over i porsjonsformer som er kledd med en stripe bakepapir i bunnen eller en 1½ l brødform som er kledd med bakepapir i bunnen.
Stek brødpuddingen i vannbadnederst i stekeovnen ved 175 grader i ca.1 t.
Rør sammen bærene og tilsett sukker til ønsket smak.
Skjær loffskivene i terninger og fordel dem på en stekeplate. Rist dem i stekeovnen ved 225º i ca. 5 min til de er tørre.
Pisk sammen sukker, smør, egg, melk, vaniljesukker, sitronsaft og kanel i en stor bolle. Skrell eplet og skjær det i små terninger.
Ha dem i bollen sammen med brødterninger og rosiner. La væsken trekke inn i brødet. Fyll blandingen over i porsjonsformer som er kledd med en stripe bakepapir i bunnen eller en 1½ l brødform som er kledd med bakepapir i bunnen.
Stek brødpuddingen i vannbadnederst i stekeovnen ved 175 grader i ca.1 t.
Rør sammen bærene og tilsett sukker til ønsket smak.
Kok opp saften. i en kjele-
Bland sammen vann og potetmel og hell det i en tynn stråle under stadig omrøring.
La sausen få et raskt oppkok. Pass på at det ikke koker lenge, bare en stor boble, for da blir sausen seig.
Strø litt sukker på toppen så slipper du snerk
Bland sammen vann og potetmel og hell det i en tynn stråle under stadig omrøring.
La sausen få et raskt oppkok. Pass på at det ikke koker lenge, bare en stor boble, for da blir sausen seig.
Strø litt sukker på toppen så slipper du snerk
.
Servér den varm eller lun med en god rød saus sammen med røde bær eller med vaniljesaus ved siden av.