Hjemmelaget fiskegrateng er en ypperlig måte å få barn og ungdom til å spise fisk på. Dette er en enkel og deilig makaroniform med strøkavring, hvit fisk og smakfull hvitsaus. Du kan fint bruke flere typer fisk i en og samme fiskegrateng. Og den trenger ikke nødvendigvis være hvit heller; laks og ørret smaker også godt i gratenger.
4 PORSJONER
400 g kokt torsk, sei eller andre typer hvit fisk
2 dl makaroni
HVITSAUS:
3 ss smør
5 ss hvetemel
4 – 5 dl lett melk evt helmelk
1 ts salt
½ ts malt muskat
3 egg
1 dl strøkavring
I denne oppskriften på hjemmelaget fiskegrateng kan du gjerne bruke alle mulige rester av kokt fisk. Alternativt trekker du rå fisk i kokende vann til den er ferdig gjennomtrukket, eller du kan også benytte rå fisk, men da må du steke gratengen noen minutter lenger.
Kok makaroni som anvist på pakken. Hell av vannet. Bytt gjerne ut makaronien med fullkornsmakaroni.
Smelt smøret til sausen i en kjele og rør inn melet litt etter litt. Spe med melken under omrøring slik at det blir en klumpefri saus. Rør inn salt og muskat, og eggene ett av gangen.
Rens fisken for skinn og bein og del den i mindre biter. Rør den inn i sausen sammen med makaronien. Hell alt i en smurt, ildfast form. Dryss over litt strøkavring.
Stekes i ovnen på nederste rille ved 200 grader i ca. 30 minutter.
Server gjerne fiskegratengen med revne gulrøtter, kokte poteter og smeltet smør over.