17-mai-kake
Alle innlegg

Kransekake og flaggkake til 17.mai

0 Flares 0 Flares ×

Kransekake

Kanskje nasjonalkaken over alle kaker. Ingen ting er som en god og seig kransekake, nydelig til is men også til å nyte alene.. 

(18 ringer)

1 kg mandler
8 eggehviter
1 kg melis
evt. 3 pk. ferdig kansekakemasse

Glasur:
½ eggehvite
75 g melis
½ ts romessens eller sitronsaft

Skåld halvparten av mandlene og la dem tørke en dag. Men du kan også bruke kjøpt mandelmasse.
Mal så alle mandlene og sikt inn melis og bland det inn sammen med eggehvitene til en passe fast deig. Det kan være en fordel å tilsette den siste eggehviten i porsjoner.
Sett deigen kaldt, gjerne til neste dag.
Trill deigen ut til fingertykke pølser, eller mal den i en kjøttkvern med egnet hullskive.
Smør kransekakeformene med olje, strø med semulegryn eller mel og fyll dem med pølsene.
Sett kransekakeformene på stekeplater og stek dem på nederste rille ved 200 grader i ca.10 minutter. Ta ringene ut av formene og over på rist når de er helt kalde.
Fyll et papirkremmerhus med eggehviteglasur og sprøyt siksak-mønster på hver ring etter hvert som kaken settes sammen. Kransekake kan med fordel fryses.

TIPS:

Ønsker du ikke å lage kransekakemassen selv kan du kjøpe den ferdig i butikken og enten trille ut langepølser eller bruke en kjøttkvern med egnet hullskive.

Stor eller liten kransekake blir festpyntet og flott med sløyfer, smell bong-bonger og eller norske flagg.

Tips!

Husk at til kurv må du også lage en bue til hank og en bunn som har samme omkrets som den minste/nederste ringen i kurven.

Kransekakekurv og overflødighetshorn fylles med twist eller annen konfekt.

Flaggkake

17.maikake

Pynt denne deilige kaken med masse friske bær og jeg er sikker på at du vil få mange rosende ord etter at den er spist opp!

(4 stk. 

5 egg
150 g sukker
120 g hvetemel
2 ss potetmel
1 ts bakepulver

Vaniljekrem:
1 vaniljestang
3 dl helmelk
1 dl kremfløte
1 dl sukker
3 egg
3 ss maizena

Bringebærkrem:
3 dl kremfløte
200 g bringebærsyltetøy

Pynt:
5 dl kremfløte
200 g friske blåbær
200 g friske bringebær

Pisk egg og sukker til eggedosis.
Sikt i hvetemel, potetmel og bakepulver og bland det forsiktig inn i eggedosisen.
Hell røren i kakeform, 24 cm, belagt med bakepapir i bunnen.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 175 grader i ca.35 minutter.
Ha melk og halve mengden med sukker i en kjele. Splitt vaniljestangen, skrap ut frøene og tilsett alt i kjelen. Varm opp til kokepunktet under omrøring. Avkjøl litt.
Rør sammen fløte, eggeplommene, maisenna og resten av sukkeret.
Hell den lunkne væsken oppi eggeblandingen litt av gangen, mens du rører med en visp.
Hell blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke sakte opp under omrøring slik at den tykner. Rør godt slik at kremen ikke brenner seg. Avkjøles hurtig i kaldt vann.
Visp kremfløten til luftig krem og vend inn bringebærsyltetøy.
Del sukkerbrødet i tre lag.
Legg første lag på et kakefat og dynk lett med melk. Smør vaniljekremen utover kaken. Hvis du ønsker, kan du blande inn litt stivpisket kremfløte i vaniljekremen før den smøres utover kaken.
Legg på et nytt lag med kakebunn og dynk lett med melk. Smør på et lag med syltetøy og legg bringebærkremen over.
Legg på det siste laget med kakebunn og dynk lett med melk.
Visp kremfløten til luftig krem og dekk toppen og rundt kanten av kaken med kremen. Bruk en sprøytepose og sprøyt på kremen i det mønster du ønsker.
Pynt med bringebær og blåbær tilslutt i flaggmønster om du ønsker.

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×